Macawortel is een knol die ook wel bekend staat als “Peruaanse Ginseng. Het is nuttig gebleken bij veel hormonale problemen, waaronder PMS, menopauze en opvliegers. Het is ook een vruchtbaarheidsverbeteraar en staat bekend om het verbeteren van het libido en de seksuele functie, vooral bij mannen. Om deze reden heeft het de bijnaam ‘Viagra van de natuur’ gekregen. Maca bevat de voedingsstoffen die nodig zijn om de normale hormoonproductie te ondersteunen. Macawortel helpt hormonen in evenwicht te brengen en door een teveel aan oestrogenen uit de omgeving zijn de hormonen van de meeste mensen uit hun natuurlijke balans. Maca stimuleert en voedt de hypothalamus en hypofyse, de “meesterklieren” van het lichaam. Deze klieren reguleren feitelijk de andere klieren, dus wanneer ze in balans zijn, kunnen ze balans brengen in de bijnier-, schildklier-, pancreas-, eierstok- en testiculaire klieren.

Maca is een “adaptogeen”, een naam die wordt gegeven aan bepaalde kruiden, planten en natuurlijke stoffen die het lichaam helpen zich op natuurlijke wijze aan te passen aan stressfactoren zoals een drukke agenda, een veeleisende baan of ziekte. Het consumeren van maca zorgt er vaak voor dat mensen zich energieker voelen en een gevoel van welzijn hebben, waarvan wordt aangenomen dat dit allemaal te wijten is aan het vermogen om de juiste hormoonbalans te herstellen en endorfine te verhogen. Een ander voordeel van maca is de relatief grote hoeveelheid opneembare plantaardige voedingsstoffen, waaronder onder andere eiwitten, vezels, calcium en magnesium.

Macawortelpoeder bestaat uit ongeveer 18% eiwit, 76,5% koolhydraten, 5% vet en 8,5% vezels. Maca biedt een krachtige voedingsbron, waaronder:
Meer dan 20 aminozuren, waaronder de 8 essentiële aminozuren – 20 vrije vetzuren (zoals laurinezuur, linoleenzuur, palmitinezuur, oliezuur en sterinezuur) – Vitaminen B-1, B-2, C en E – Calcium – Magnesium – Kalium – Koper – Zink – Mangaan – Fosfor – Selenium – Zwavel – Natrium – IJzer – Maca is ook een rijke bron van fytonutriënten.

Top 4 Maca Root-voordelen:

Hoewel maca zelf geen echte hormonen bevat, worden de meeste voordelen van maca-wortel toegeschreven aan het vermogen om de seksuele, endocriene (hormonale) en mentale gezondheid te herstellen. Dit zijn top 4 voordelen van Maca-root:

1. PMS, menopauze en vrouwen met polycysteus ovariumsyndroom (PCOS): het is bekend dat Macawortel helpt bij de hormoonbalans die vaak bijdraagt ​​aan het verbeteren van de symptomen van PMS en de menopauze. Bij vrouwen met PCOS wordt aangenomen dat maca helpt door de oestrogeenspiegels in het lichaam te reguleren.

 2. Hormonen, vruchtbaarheid en seksuele gezondheid van vrouwen: Uit een onderzoek onder vrouwen in de menopauze blijkt dat de voordelen van maca positieve resultaten hadden bij het stimuleren van de stemming van vrouwen in de menopauze en het verminderen van angst en depressie. Maca wordt verondersteld het hormonale evenwicht van vrouwen te herstellen door het endocriene systeem te voeden en te helpen bij de regulering van een gezonde productie van bijnier- en schildklierhormoon. De bijnier en de schildklier spelen een belangrijke rol bij het reguleren van veel gevoelens – van stress tot eetlust. Het herstellen van de gezondheid van deze klieren is essentieel voor iemand die zich op zijn best wil voelen.

3. Energie, geheugen en stemming: Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat maca een positieve invloed heeft op energie, uithoudingsvermogen en stemming. Het behouden van een positief energieniveau is gekoppeld aan het voorkomen van lagere niveaus zoals angst en depressie. Hoe maca precies de energie verhoogt, is nog onbekend, maar men gelooft dat het dit kan doen door de bloedsuikerspiegel te helpen stabiliseren (die energiepieken en dalen verminderen) en om de bijnier gezond te houden, wat helpt om de stemming en energie gedurende de dag te stabiliseren .

4. Antioxidant Booster: Macawortel werkt als een natuurlijke antioxidant en verhoogt de niveaus van glutathion en SOD (superoxide dismutase). Dit zijn twee grote ziektebestrijders in het lichaam. Resultaten van recente onderzoeken die aantonen dat maca-wortel het vermogen heeft om de ontwikkeling van chronische menselijke ziekten te helpen voorkomen die worden gekenmerkt door hoge niveaus van “slecht” cholesterol, hoge anti oxidatieve niveaus en verminderde glucosetolerantie. Bovendien verbetert Maca de glucosetolerantie door het glucosegehalte in het bloed te verlagen. Dit is vooral belangrijk voor degenen die de gezondheid van het hart en aandoeningen zoals diabetes of metabool syndroom nodig hebben.

Maca-bijwerkingen: Hoewel maca over het algemeen geen negatieve bijwerkingen bij gebruikers veroorzaakt en al duizenden jaren veilig wordt geconsumeerd, is er nog meer te weten over de exacte veiligheid en bijwerkingen van het gebruik van maca voor medicinale voordelen.

Vanwege de effecten van maca op de hormoonspiegels, adviseren artsen dat maca niet mag worden geconsumeerd door mensen die hormoon veranderende medicijnen gebruiken voor de behandeling van ziekten zoals borstkanker of prostaatkanker. Mensen met hoge bloeddruk of schildklierstoornissen wordt ook geadviseerd om geen maca te nemen. Er is nog meer onderzoek nodig om te bepalen of maca al dan niet veilig is voor gebruik bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Waar Maca te kopen: Maca is in poedervorm te vinden in de meeste reformwinkels en gezondheidsafdelingen van onze supermarkten. Mogelijk vindt je het ook in capsule-, vloeistof- of extractvorm. Koop Maca van een merk welke 100% puur bio maca-wortelpoeder garandeert en rauw is.